Wedstrijdfase - KFC Walem

Wedstrijdfase

Wedstrijdfase

Wedstrijdfase (U14-U17)


In de U14 tot U17-fase in het jeugdvoetbal treden spelers een meer competitieve en uitdagende voetbalomgeving binnen, terwijl ze voortdurend werken aan het verbeteren van hun technische, tactische, fysieke en mentale vaardigheden. Deze fase draait om het leren winnen met respect voor het spel en de tegenstander, terwijl de nadruk op competitie en presteren steeds sterker wordt.

De prestatiegerichte wedstrijdselectie blijft gehandhaafd, en spelers worden geselecteerd op basis van hun prestaties tijdens zowel wedstrijden als trainingen. Ondanks deze focus op presteren, blijft het cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen minstens een halve wedstrijd speelt, met wissels die na ieder kwart plaatsvinden.

Deze ontwikkelingsfase, die vaak wordt aangeduid als de "Adolescente Fase" of de "Fase van Competitief Leren," legt de nadruk op de groeiende competitiegeest van spelers en hun begrip van het winnen en verliezen. Spelers leren niet alleen hoe ze moeten voetballen, maar ook hoe ze moeten omgaan met zowel overwinningen als nederlagen, en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren na tegenslagen. Verder wordt de techniek geperfectioneerd, met nadruk op passen, schieten, dribbelen en balbeheersing. Tactisch inzicht wordt verfijnd met complexere concepten zoals formaties, pressing en positionering op het veld. Daarnaast is er aandacht voor fysieke ontwikkeling, inclusief kracht, uithoudingsvermogen en atletisch vermogen.

Spelers in deze fase ondergaan snelle fysieke en mentale ontwikkeling, en ze worden zelfbewuster. Ze nemen meer verantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling en leren omgaan met de competitieve druk om hun prestaties te verbeteren en bij te dragen aan het team. Teamwork, leiderschap en het begrijpen van hun rol binnen het team worden belangrijke aspecten van hun voetbalbeleving.

Wat betreft de reglementen worden wedstrijden vaak gespeeld met een volledig elftal, vergelijkbaar met het senior voetbal, op een volledig speelveld met standaardafmetingen voor doelen. Alle regels van het volwassen voetbal, inclusief de buitenspelregel en andere geavanceerde regels, worden toegepast. Het competitie-element wordt nog sterker benadrukt, waarbij prestaties in wedstrijden en trainingen een grote rol spelen bij teamselecties.

Binnen deze fase worden twee subfases onderscheiden: de PHV Fase (Pre-Hoogtegroei) en de POST PHV Fase (Post-Hoogtegroei). In de U15 ligt de nadruk op lenigheid, coördinatie, uithoudingsvermogen en preventie van overbelasting, samen met een focus op teamtactieken. Vanaf U17 wordt er specifiek gewerkt aan atletisch vermogen, worden speelwijzen op trainingen uitgediept, en is er aandacht voor de periodisering van conditietraining.

Hoewel prestatiegerichte selectie in deze fase belangrijk is, blijft het waarborgen van speeltijd voor alle spelers een prioriteit, met wissels na ieder kwart van de wedstrijd om een eerlijke rotatie te garanderen.

Spelregels 11V11


<foto U15-U17 in actie>
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!