Opbouwfase - KFC Walem

Opbouwfase

Opbouwfase

Opbouwfase (U10-U13)


De U10 tot U13-fase in het jeugdvoetbal markeert een cruciale overgangsperiode waarin spelers hun vaardigheden, begrip van het spel en fysieke kracht verder aanscherpen. Tijdens deze fase staat de ontwikkeling van een solide technische basis, tactisch inzicht en fysieke fitheid centraal. Het is ook het moment waarop de nadruk op winnen en presteren sterker wordt, en spelers leren omgaan met competitieve druk en teamwork. Ondanks deze toegenomen competitieve sfeer blijft het behouden van speeltijd voor alle spelers een belangrijk principe, waarbij wissels na ieder quarter zorgen voor een eerlijke rotatie.

De ontwikkelingsfase van U10 tot U13 in het jeugdvoetbal wordt vaak aangeduid als de "Prepuberale Fase" of de "Gouden Leerfase." In deze fase worden complexere voetbalvaardigheden en tactisch inzicht ontwikkeld. Spelers leren niet alleen geavanceerde technieken, zoals dribbelen, passen, trappen en balcontrole, maar beginnen ook de tactische aspecten van het spel beter te begrijpen. Hierbij gaat het om positionering, teamformaties en beginselen van het teamspel, zoals samenspel, balbezit en verdedigende organisatie. Fysieke ontwikkeling en preventieve training krijgen speciale aandacht, gezien de snelgroeiende en veranderende lichamen van de spelers in deze leeftijdsgroep.

Jongeren in deze fase ervaren zowel fysiek als mentaal een snelle groei en ontwikkeling. Ze hebben vaak al een goed begrip van het spel, maar hun motorische vaardigheden kunnen nog niet altijd gelijke tred houden met hun kennis. Tijdens deze periode ontwikkelen spelers zelfvertrouwen en leren ze omgaan met zowel overwinningen als nederlagen. De prestatiegerichtheid begint sterker naar voren te komen in hun voetbalbeleving.

In termen van reglementen worden wedstrijden vaak gespeeld met grotere teams, zoals 9 tegen 9 of 11 tegen 11, om spelers meer betrokkenheid en uitdaging te bieden. Het speelveld is groter dan in eerdere leeftijdscategorieën en kan meer lijken op een volwassen voetbalveld. Tegelijkertijd worden geavanceerdere regels van het spel, zoals de buitenspelregel, geïntroduceerd en toegepast. Het competitie-element wordt sterker benadrukt, en prestaties in wedstrijden en trainingen spelen een rol bij het selecteren van spelers voor teams. Dit helpt spelers uit te dagen en te motiveren om hun vaardigheden verder te verbeteren en te groeien als voetballers.


<foto U10-U13 in actie>
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!